torstai 7. marraskuuta 2013

Quizlet avuksi termien hallintaan

Tekstitaidon arvioinnissa kiinnitetään huomiota termien hallintaan. ÄI8-kurssilla viimeistään opiskelijat (ja opettajakin) tajuavat, kuinka paljon termejä onkaan. Niiden opettelu vaatii aikaa ja viitsimistä. Opiskelua helpottanee ja hauskemmaksi tehnee Quizlet-palvelu.

Quizlet on luotu vieraskielisten sanalistojen ja termien opetteluun. Siihen listataan joukko sanoja (tai kuvia) ja niiden määritelmiä tai käännöksiä toiselle kielelle ja niitä opiskellaan erilaisten pelien ja harjoitusten avulla. Vieraiden kielten opettajille palvelu on varmaankin tuttu, mutta sitä voi hyvin soveltaa myös äidinkieleen.

Olen luonut yhdessä opiskelijoiden kanssa yhden termistön (joskin tavoitteena on saada kaikki listattua). Termit naputellaan palveluun joko käsin yksi kerralaan tai ne voi myös tuoda CSV-tiedostona (kaiketi myös vaikkapa excelinä). 

Kun setti on valmis, sen voi jakaa muille. Myös luomani mainosanalyysin termistö löytyy Quizletista, myös hakemalla vaikkapa hakusanoilla "äi4" tai "äi8".

Miten Quizletissa opitaan ja opiskellaan?

Ensiksi on tarkoitus käydä termit läpi opettelukorttien (Flash Cards) avulla. Toisella puolella näkyy termi ja klikkaamalla saa näkyvin määritelmän.


Kun termit ovat jotenkuten tuttuja, voi siirtyä testaamaan itseään erilaisin kokein ja pelein.
  • Learn: Quizlet antaa joko määritelmän tai käsitteen ja puuttuva puoli pitää näpytellä ruudulle


  • Speller: Quizlet lukee sanan ääneen ja se pitää kirjoittaa kuulemansa perusteella (tämä on varmastikin tarkoitettu vieraskielisten sanojen oikeinkirjoituksen opetteluun eikä siksi oikein sovi tähän tarkoitukseen)
  • Test: Luo kokeen, jossa on määritelmien kirjoittamista, monivalintaa ja oikein–väärin-väittämiä.
  • Scatter: Peli, jossa pitää hiirellä yhdistää määritelmät ja termit, jotka on levitelty näytölle sikinsokin.


  • Race: Eräänlainen nopeustesti. Määritelmät vierivät näytöllä vasemmasta laidasta oikeaan, ja määritelmä pitäisi ehtiä kirjoittaa ennen kuin se osuu oikeaan laitaaan. Kolmesta virheestä peli katkeaa.


Kätevää on, että Quizletiin voi luoda oman luokkahuoneen, johon voi tuoda useita termistöjä.  Näin minäkin ÄI8-kurssilla tein, ja olen jakanut luokan opiskelijoille. Näin kaikki kurssin termistöt löytyvät yhdestä paikasta. 

Quizletia käyttävän ei tarvitse kirjautua millään tunnuksilla päästäkseen käsiksi materiaaliin, mutta oman etenemisen tallentamiseksi se on hyödyllistä. Positiivista kilpailuhenkeä luo myös ehkä se, että luokan parhaat tulokset eri peleissä tallentuvat kaikkien nähtäiville, jos on kirjautunut sitään (joko Facebook- tai Goolge+-tunnuksella tai luonut oman tilin Quizletiin). Pakkohan sitä on vähän kaverin tulokseta pistää paremmaksi!

(Miten tämä liittyy Ipadeihin? Quizletista on saatavan IOS-sovellus. Androidille myös.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti